İnsan ihtiyaçları, bilim ve teknolojideki gelişmeler çok çabuk ilerlemektedir. Bu hızlı ilerleme tüm meslekleri etkilemektedir. Eğitim, sadece ekonomik gelişme değil sosyal gelişme için deşarttır. Eğitimin getirdiği doğrudan kazanımlar vardır. Bunlar; yüksek kazanç, fakirliğin
azalması, daha az suç işlenmesi vb...
Sosyal hizmet alanı geniştir. Bu geniş alandan maksat; sosyal yardım hizmetleri,rehabilitasyon hizmetleri, çocuk ve aile refahı hizmetleri, yaşlı refahı hizmetleri, ıslah hizmetleri, eğitim alanındaki sosyal hizmetler, yoksullara yönelik sosyal hizmetler, psikiyatrik sosyal hizmetler ve özürlülere yönelik sosyal hizmetler gibi...
Sosyal hizmetin değişik tanımları olmasına rağmen, Türkiye’de sosyal hizmetler şöyle tanımlanır: Kişi ve ailelerin kendi bünye ve şartlarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan maddî, manevî ve sosyal yoksunluklarının giderilmesine ve ihtiyaçlarının karşılanmasına, sosyal sorunlarının çözümlenmesine ve hayat standartlarının iyileştirilmesini amaçlayan sistemli ve programlı hizmetler bütünüdür.
Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmenin sonucu olarak müfredatlar geliştirilmektedir ve aynı şey sosyal hizmetlerdeki eğitim programında da yapılmalıdır.Eğer bu güncelleme konusunda Eğitim Fakülteleri örnek alınırsa, 1982 ile 2003 yılları arasında sosyal hizmet eğitimi programları ve içerikleri fazla değişmemiştir. Bu müfredatın sosyal hizmet alanına uyarlanması için ilgili alanın ihtiyacına cevap verecek bir model önerilmiştir.
Sonuç olarak, vatandaşlar iyi sosyal hizmet almalılar. Bunu gerçekleştirebilmenin en önemli şartları ise güncellenmiş (geliştirilmiş), anlaşılabilir bir sosyal hizmet eğitimidir.
Devamı: http://www.sosyalhizmetuzmani.org/shegitimindemodel.htm